Thursday, August 11, 2016

Bersalin di PMC Sg Buloh

Salam.. sekian lama x menulis.. bz dgn life, lagipun mcm xde semangat sgt nak menulis.. rajin blogwalking je..

Alhamdulillah sy slmt bersalin anak kedua hujung bln 7 hari tu.. mmg pilih pmc sg buloh sbb dah ada record kat sana.. lagipun mmg prefer dr pmpn, so dr ratna is my 1st choice.. selesa dgn dia :) so monthly checkup pun mmg buat kat pmc je.. since company cover cost bersalin + check up, buat je terus kat 1 tempat..

Sy still keje mcm biasa even dlm hati berdoa cepat la baby keluar.. x larat dah rasanya.. hajat hati nak amik mc awal apakan daya HR bijak sgt org dah nak bersalin pun replacement x masuk2 lg.. request dah lama kot.. saba jela.. so minggu terakhir sy keje baru replacement masuk..sempat ajar sehari je kat budak tu sbb isnin sy MC, selasa keje ajar bdk replacement sambil siapkn keje2 yg pending, rabu ada checkup mmg sy MC, khamis jumaat dah cuti doc bagi MC dah :)

So rabu tu check up mcm biasa.. dah 38 weeks.. takde rasa sakit lg tp dr ratna nak check bukaan.. sekali check dah 3-4cm.. dr suruh admit tp sebabkan anak sulung hari tu pun tunggu 2 hari baru bersalin,sy mintak balik dulu dgn dr.. bukan apa dok hospital pun takde apa nak buat.. at least blk umah blh rehat2 kat bilik..

Khamis berehat je kat umah sambil2 kemas bilik.. husband cuti temankan kat rumah so dia baikhati nak masakkan hari tu.. sambil layan anak mkn2 relax kat umah.. dlm 3 lbh perasan ada tanda darah turun.. x rasa sakit pun tp mak sy suruh check kat hospital.. bgtau husband and siap2 ke hospital.. hantar anak 1st kat rumah mak, sempat makan telur kuning + mentega then baru pegi hospital dlm pkl 5..

5.40 smp hospital mcm biasa check urine + tekanan darah.. then dorg suruh buat ctg.. wkt buat ctg tu tiba2 rasa pening nak muntah.. lama pulak tu nak siap.. dekat pkl 7 baru siap and dr suruh admit terus.. bilik single pulak takde, sume penuh kena la dok wad 4 org.. dlm 7 lbh nurse dtg pecahkan air ketuban dan masukkan ubat berak.. dlm 5 minit mmg pegi toilet membuang.. pastu dln 7.40 nurse dtg pasang drip and tiub air kencing.. masa anak 1st dulu xde pulak pasang tiub air kencing.. nurse ckp nak bagi cepat kepala baby turun.. start pkl 8 dah mula rasa sakit.. x sempat nak mkn mcd suami tapau :(

Sakitnya masyaAllah.. setiap 5 minit sakit smp decide nak amik epidural tp dr x bagi.. diorg bagi pain killer je.. dekat pkl 10 ditolak msk labour room
. Wkt ni mmg sakit sgt2 dah.. berapa kali.paksa husband gi mintak epidural.. bukaan dlm 6-7 cm waktu ni.. dr still x bagi sbb dia ckp sy senpat bersalin dulu baru dr bius tu smp.. last2 diorg bagi pain killer lg sekali.. sakit tetap mcm tu jugak smp la saat nak meneran.. dlm 4-5 kali push selamat keluar baby boy.. husband potong tali pusat then sy dah x sedar.. tau2 nak kena tolak masuk wad blk.. mlm tu husband x blh teman sbb dok wad ramai2.. sedihnya tp tahan jela.. x lena tido sgt mlm tu.. jaga awal so 6.30 ti sy dh pegi mandi.. dlm pkl 8 nurse hantar baby utk menyusu..

Hari jumaat dah blh keluar wad.. tunggu baby berak n kencing dulu, jumpa dr marina then blh keluar dah.. sy berpantang di rumah mak, so mlm relax sikit sbb baby tido dgn mak.. sy tido dgn anak sulung :) pengalaman bersalin mmg menyakitkan tp bila anak dah keluar sakit tu mmg terus hilang.. tu la ajaibnya kuasa tuhan :)

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...